Genom barnen – tillsammans gör vi skillnad!

Vi kanske inte kommer att förändra världen, men vi kommer att förändra världen för en hel massa barn i den här världen.

Vi hoppas att vi kan bidra till att får
barnen att Prata På Riktigt!

Åsa Öqvist

Grundare

Filantropen, mamman, ”de utsattas modiga röst”, super-admin, den känsliga och starka, projektledaren och sociala entreprenören.

Jag är driven av en inre längtan att få göra skillnad och vara till nytta för mina medmänniskor, beredd att ge upp min bekväma tillvaro för att hjälpa andra.

Detta driv tar sig olika uttryck, bland annat genom att med stor tillit och hårt arbete får lov att föra ut AJABAJA till alla Sveriges förskolor och skolor. I mitt hjärta och genom egen erfarenhet med minsta sonen har jag stor erfarenhet av hur fantastisk verktyget är. Spelet som form, leken och lusten, den enkla pedagogiken och de välformulerade frågorna – gör AJABAJA unikt. För vårt barn, med en NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsvariation), så har AJABAJA varit ett mycket effektivt verktyg, avgörande, för just det där svåra samtalet. Idag kan sonen ”prata på riktigt”, om det mesta. Verktyget gör verkligen skillnad för individen, för den lilla varelsen – både i nuet men också i förlängningen.

Vad är egentligen att göra skillnad? Jo, jag tror att om jag som människa får möta en annan människa där den är och genom några ord, samtal, eller stor stöttning få spela en roll för dennes liv och utveckling – så har jag fått lov att medverka till skillnad. Jag är övertygad om att vi alla kan göra något och det behöver inte alls vara stora, omvälvande saker, utan de små, mjuka, varma sakerna som kan om vi gör de tillsammans medverka till förändring. För en bättre och mänskligare värld.

Kärlek, omtanke, omsorg och medkänsla, det är värden i livet och i vårt samhälle som jag anser behöver pratas om och ta större plats. Utanförskap, kränkningar, diskriminering och människors lika värde är svåra ämnen som behöver pratas om – på riktigt. Samtal där vi som vuxna tidigt behöver hjälpa våra barn att våga uttrycka sina känslor och tankar tillsammans med andra. AJABAJA hjälper de mindre barnen att prata på riktigt, ökar värmen och kärleken, och gör skillnad.

Johan Öqvist

Grundare

Sociala innovatören, idé-sprutan, pappan, ”management-konsulten som bytte riktning” och den som alltid vågar stå upp för och ta de svagas sida.

Att kunna följa mitt hjärtas röst och arbeta med något som gör skillnad och dessutom skillnad för de små människorna i vår värld gör mig mycket tacksam. Med AJABAJA (och alla de andra mer eller mindre påbörjade utvecklingsprojekten) är jag övertygad om att vi kan åstadkomma stor förändring. Totalt sett har jag och Åsa fem barn och jag har fått se vad som händer när man som barn blir kränkt och mobbad. Jag har också själv fått uppleva hur det är att gå hem från skolan med tårar på kinderna dag ut och dag in. Mobbning och kränkningar kan orsaka ett stort utanförskap. Det kostar samhället enorma summor men framför allt kostar det för enskilda individen.

Jag hoppas att vi tillsammans med andra som liksom vi brinner för att göra skillnad … verkligen kommer att göra skillnad. Hur vet vi att vi lyckas? Om vi förändrar tillvaron för ett (1) barn så har vi varit framgångsrika. Vi kommer att göra långt mycket mer än så!

Jag har en massa annan erfarenhet också, som bland annat är orsaken till att AJABAJA finns. Om du är nyfiken på den så får du gärna fråga – jag älskar att berätta.