AJABAJA pressmeddelanden

 • Göteborg 2016-12-12

  pdf

  PRESSINFORMATION Göteborg 2016-12-12

  Varje år blir 60 000 barn mobbade i svenska skolor

  Omkring 45 barn beräknas ta sitt liv varje år som en direkt följd av att de mobbas.

  Ett rop om hjälp kom till oss från flera pedagoger i olika kommuner i Sverige. ”Vi har inga bra hjälpmedel för att få små barn att prata om mobbning. Hjälp oss att ta fram ett sådant verktyg.” Resultatet av denna vädjan är nu utvecklat och testat tillsammans med mer än 1000 användare. AJABAJA är ett brädspel som pedagogen spelar tillsammans med de små barnen som på ett lekfullt sätt lockar fram det goda samtalet om de svåra frågorna. AJABAJA är älskat av både vuxna och barn och är mycket effektivt.

  Samma dag som vi levererar AJABAJA till en pedagog kan han/hon börja använda det för att påverka och förändra i det svåra arbetet mot kränkande behandling, mobbning och trakasserier. Ingen startsträcka, utbildning och förberedelse krävs, det är helt flexibelt och öppet för anpassning till den lokala situationen i barngruppen.

  Pengar är en starkt begränsande faktor när det kommer till investeringar i skolans värld och vi ställde oss frågan – Hur kan vi göra så stor skillnad som möjligt för de barn som lider? Svaret var både omtumlande och utmanande – Vi ger bort det till alla 290 kommuner i Sverige! En förutsättning för att lyckas med detta är att vi hittar partners, sådana som ser investeringar i våra barn som helt avgörande för vår framtid.

  Målgruppen är samtliga skolor, förskolor och fritidshem i Sverige, oavsett om det handlar om verksamhet i eller utanför kommunal regi. För AJABAJA är det totala antalet klasser, avdelningar och grupper som har barn i åldrarna 4-8 år ca 50000.

  Vi har hittills delat ut mer än 2700 AJABAJA-spel till kommuner, skolor och pedagoger i hela Sverige. En del av detta har skett i samarbete med partners som Länsförsäkringar Älvsborg, SEB Sisjön, Tjörns Sparbank och Orust Sparbank. Vi har nu också kommuner som bidrar själva. Relationen mellan investerad krona och möjlighet att göra skillnad för de små i vårt samhälle är i princip direkt, eftersom det enda vi håller på med är att se till att AJABAJA levereras och kommer till användning tillsammans med vår framtid – barnen.

  Vi vet att vi gör något som är efterlängtat av lärare och pedagoger. Vi vet att det fungerar mycket bra tillsammans med barnen. Som vår son André sa när vi frågade honom om vad som är bra med AJABAJA, ”Det får mig att prata om sånt som jag egentligen inte vill prata om”. När vi har nått ut till merparten av alla kommuner i Sverige så kommer vi att ha gjort skillnad i arbetet mot mobbning i en omfattning som förmodligen inget annat enskilt verktyg har lyckats åstadkomma.

  Vi gör detta i ett aktiebolag, Prata på riktigt i Göteborg AB, och vi har inga vinstintressen. Eventuellt överskott kommer att investeras i vidareutveckling av AJABAJA och i andra produkter som hjälper våra barn och ungdomar att prata om svåra och viktiga frågor. Vi som arbetar med AJABAJA heter Åsa & Johan Öqvist och det som driver oss är kärleken till de små människorna i vår värld, våra barn.

  Johan Öqvist 0708 311671 johan@pratapariktigt.se
  Åsa Öqvist 0709 166204 asa@pratapariktigt.se

  Prata på Riktigt i Göteborg AB – Carlandersplatsen 5 – 412 55 Göteborg

  Epost: info@pratapariktigt.se – Web: www.pratapariktigt.se